Frequently Asked Questions

Heb je vragen? Misschien staat je vraag - en het antwoord - hier wel bij!

Vragen vooraf

Het is belangrijk dat je enigszins analytisch onderlegd bent (dat je bijvoorbeeld aanleg voor wiskunde hebt). Maar we hebben de opleiding zo samengesteld dat ook als je nog geen ervaring hebt, de opleiding zou moeten kunnen volgen. Hoe meer ervaring je hebt met bijvoorbeeld programmeertalen, hoe makkelijker het zal zijn. We schatten in dat je voor deze opleiding een HBO-denkniveau moet hebben. Dat hoef je niet aan ons te bewijzen met een HBO-diploma; het kan ook goed uit je werkervaring blijken. Twijfel je of je deze opleiding aankunt; meld je dan vrijblijvend aan. We zullen na het ontvangen van je aanmeldformulier een mailtje aan je sturen met een uitnodiging voor een telefonisch gesprek. We kunnen dan samen bespreken of deze opleiding bij je past.
Tuurlijk! Dit is een online opleiding. Als het tijdsverschil voor jou geen belemmering vormt, ben je van harte welkom!
We raden je met klem aan om op een computer met Windows OS (besturingssysteem) te werken. Je hebt een laptop of computer met camera en een goede microfoon nodig, want je neemt deel aan verschillende webinars en teambuildingsopdrachten waarbij we gebruik maken van videobellen. Bovendien raden we aan om een ​​computer te gebruiken met Intel core I5 ​​of hoger en 8GB RAM, dit zorgt ervoor dat je computer snel genoeg is om zware programma's zoals Power BI te laden.
We adviseren om op een computer met Windows OS (besturingssysteem) te werken. Als je een Mac OS hebt, kun je tijdens de cursus Parallels-software aanschaffen. Dit is software waarmee je een Windows-besturingssysteem kunt simuleren. Hiermee kun je een Windows-besturingssysteem gebruiken op je Mac OS. Het kan je laptop echter wel heel erg traag maken, waardoor het soms lastig is het tempo van de lessen goed bij te kunnen houden. Daarom raden we met klem een Windows-laptop aan; als je meedoet met een Mac is dat op eigen risico;).
Zowel het fulltime track als het parttime track kunnen doorgang vinden bij ten minste 20 deelnemers.
Je kunt kiezen voor het full-time track; daarbij gaan we uit van 36 studie-uren per week. Deze track duurt 17 weken. Je krijgt daarnaast 3 weken vakantie: van 19 februari t/m 6 maart 2022, en van 30 april t/m 8 mei 2022. Dus als je die weken meerekent, is de duur 20 weken. De laatste dag van het fulltime track is op 10 juni 2022. Je kunt ook kiezen voor part-time; daarbij gaan we uit van 24 studie-uren per week. Die track duurt 26 weken. En je hebt 7 weken vakantie: van 19 februari t/m 6 maart 2022, van 30 april t/m 8 mei 2022 en van 1 t/m 28 augustus 2022. Als je die weken meerekent, is de totale duur 33 weken. De laatste dag van het part-time track is op 8 september 2022. Je kunt je tijd zelf indelen; al zijn er wel wekelijkse live (webinar)momenten met coaches, trainers en mede-kandidaten waar je digitale aanwezigheid gewenst is.
We hebben een aantal weken in het programma vrij gepland voor zowel de fulltimers als de parttimers. We volgen hierin zoveel mogelijk de schoolvakanties. Tijdens deze periodes plannen wij geen live events in, maar wordt er wel van je verwacht dat je een paar uur per dag studeert. De vakantiedagen zijn zowel voor de parttimers als voor de fulltimers van 16 oktober t/m 31 oktober 2021, van 25 december t/m 9 januari 2022 en van 19 februari t/m 6 maart. De parttimers hebben daarnaast ook vakantie van 30 april t/m 8 mei 2022. Heb je zelf al andere vakantieplannen die buiten de geplande vakantieperiode vallen? Weet dat de lessen gewoon doorgaan en je niet te veel achterop kunt raken. Het is je eigen verantwoordelijkheid gemiste live sessies terug te kijken en te zorgen dat je zo snel mogelijk weer synchroon loopt met de groep, zodat je de live trainingssessies ter voorbereiding van je examen kunt bijwonen. Heb je al vakantieplannen die niet in de geplande vakantieperiode vallen, dan ben je verplicht dit tijdens je telefonische intakegesprek met Techionista te vermelden: zo kunnen wij een beter positief dan wel negatief deelname-advies geven.

Aanmeldprocedure

Als je geïnteresseerd bent, vul je eerst het aanmeldformulier in. Door dit formulier krijgen wij een beeld van je ervaring en achtergrond. Vervolgens krijg je een mailtje van ons met daarin een uitnodiging voor een persoonlijk, telefonisch gesprek. Die kun je zelf eenvoudig inplannen. Tijdens dit korte gesprek nemen we je wensen door, je achtergrond en de aard van de opleiding. Je krijgt dan een positief of een negatief deelname-advies van Techionista. Bij een positief advies hebben wij er alle vertrouwen in dat je deze opleiding goed zult afronden en dat je goede kansen hebt op het vinden van een baan. Bij een negatief advies staat het je nog steeds vrij om toch deel te nemen, maar vermoeden wij dat de opleiding erg zwaar voor je wordt.
Zo snel mogelijk! Sommige opleidingen kunnen pas doorgang vinden bij een bepaald aantal deelnemers. Hoe eerder we weten dat we het benodigde aantal gehaald hebben, hoe beter!

Over de opleiding

Wij vinden van wel 🙂 Uit ervaring blijkt, dat live contactmomenten - hetzij met trainers, je mentor of je medestudenten - je slagingskans enorm doen toenemen. Mocht je onverhoopt een keer niet kunnen aansluiten bij een live sessie (bijvoorbeeld een webinar van een trainer), dan kun je deze eventueel terugkijken: wij zullen alles sessies namelijk ook opnemen.
Je kunt je uren voor het grootste deel zelf indelen. Dit geldt voor zowel het voltijd als het deeltijd track. Op sommige dagen wordt je live (digitale) aanwezigheid verwacht.
Voor de fulltime track zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag de dagen waarop je in ieder geval beschikbaar moet zijn voor virtuele trainingen. Meestal vullen we twee of drie dagen met virtuele trainingen en Microsoft-certificeringsdagen en kun je de rest van de uren besteden aan zelfstudie. Soms is je aanwezigheid al deze dagen vereist. Let op: het kán voorkomen dat hiervan afgeweken wordt. Uiteraard laten we je dat dan zo snel mogelijk weten. Voor de parttime track zijn maandag, dinsdag en donderdag de dagen waarop je in ieder geval beschikbaar moet zijn voor virtuele trainingen en Microsoft-certificeringsdagen. De rest van de uren voor zelfstudie kun je zelf verdelen over de rest van de week. Heel soms plannen we een derde dag in, we proberen dit uiteraard zoveel mogelijk te beperken. Ook hier: het kán voorkomen dat we moeten afwijken van de genoemde dagen. Uiteraard laten we je dat dan zo snel mogelijk weten. Tijdens de Microsoft-certificeringsdagen van de cursus word je door een gecertificeerde trainer voorbereid op je Microsoft-examens en vinden de daadwerkelijke examens plaats.
Je doet examens voor Azure Fundamentals (AZ-900), Analyzing Data with Microsoft Power BI (DA-100) en Data Engineering on Microsoft Azure (DP-203). Voorheen waren er in plaats van dat laatste certificaat, 2 certificaten: de DP-200 en DP-201. Microsoft heeft echter besloten die twee certificaten samen te voegen tot één nieuw certificaat: de DP-203. We gaan er natuurlijk vanuit dat je slaagt 🙂 Daarmee ben je klaar voor een baan als (junior) data professional, data engineer, data analist of business intelligence professional.
De volgende tracks starten op 25 januari 2022.
De examens plan je samen met Techionista in. Je kunt de examens online doen.

Vragen over baankansen

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een baan. Maar wij faciliteren je daarbij wel. Dat doen we onder meer door je al vroeg kennis te laten maken met bedrijven via inspirerende business presentaties van onze business partners. Bovendien delen wij een speciaal vacancy board met je, waarop we relevante, openstaande vacatures bij onze Business Partners met je delen. Daarnaast ondersteunen wij je met verschillende career skills-trainingen die je gaan helpen met bijvoorbeeld het opstellen van een goed cv en het voorbereiden van (technische) solicitatiegesprekken.
De ICT-sector in Nederland stond in 2019 nog garant voor 7% groei. We zien dat die groei weliswaar afzwakt, maar nog steeds zijn er veel openstaande vacatures in ICT. Net als alle markten zal ook de ICT-markt deels beïnvloed worden. Maar dat neemt niet weg dat ICT nog altijd tot de meest toekomstbestendige segmenten behoort.

De kosten

Wij bieden het Microsoft Azure Certified Data & AI track voor € 3.500 ex BTW (€ 4.235 incl. BTW) aan kandidaten aan. Dat is wat je als kandidaat betaalt. Maar dat is natuurlijk niet de echte waarde van deze opleiding: die ligt veel hoger. Als we een commercieel tarief zouden hanteren, zou deze opleiding je € 9.972,94 (ex BTW) kosten. Maar Techionista heeft een missie: wij willen zoveel mogelijk vrouwen de kans geven zich te laten omscholen naar een baan in ICT. Daarom willen wij de financiële drempel zo laag mogelijk houden om deel te nemen aan dit traject. Gelukkig hebben wij een geweldige partner gevonden in Microsoft. Dankzij hun financiële steun, hebben we de daadwerkelijke studiekosten aanzienlijk kunnen verlagen: tot € 8.500 ex BTW. Zoals gezegd is jouw eigen bijdrage € 3.500 (ex BTW). Dat betekent dus dat de resterende studiekosten € 5.000 ex BTW bedragen. Voorheen parkeerden we die resterende studiekosten tot na de opleiding. Zou een kandidaat binnen 2 maanden na afstuderen een baan vinden, dan zouden wij de resterende studiekosten op de toekomstige baas verhalen. Of; als een kandidaat zou besluiten binnen 2 maanden na afstuderen een baan te accepteren bij een bedrijf die niet van plan is de resterende studiekosten van de kandidaat over te nemen; dan zou de kandidaat die resterende kosten zelf - eventueel in termijnen - aan ons terugbetalen. Mocht het niet lukken om binnen twee maanden na afstuderen een baan te vinden, dan lag het risico al bij Techionista. Dan gold: no cure, no pay en werden de resterende studiekosten kwijtgescholden. Tijdens Covid-19 veranderen we de voorwaarden. We hopen nog steeds de resterende studiekosten van € 5.000 (ex BTW) op je toekomstige baas te verhalen. Maar als dat niet lukt, ligt het risico volledig bij Techionista. Zo weet jij als kandidaat waar je aan toe bent. Je betaalt nooit meer dan € 3.500 (ex BTW) en kunt erop rekenen dat wij ons best doen, zodat jij zo snel mogelijk na afstuderen een baan vindt.
Ja, Techionista Academy wordt door het UWV erkend als scholingspartner. Hierdoor is het voor jou misschien mogelijk om je opleiding te betalen met behulp van het scholingsbudget van het UWV. Je kunt de financiering krijgen als je werkloos bent, maar ook als je binnen vier maanden je huidige baan verliest. Als je meer informatie wilt over de mogelijkheden neem dan contact op met je Adviseur Werk van het UWV en meld je gerust vrijblijvend aan. We bespreken dit dan ook tijdens het telefonische intakegesprek.
Als je niet rond kunt komen omdat je tijdens het studeren bij Techionista geen inkomen hebt, kun je je aanmelden bij TechMeUp. Zij maken studievoorschotten mogelijk voor studenten die tijdens hun omscholingstraject naar IT te weinig inkomen hebben om een opleiding te kunnen volgen. Lees hier meer over TechMeUp
Het zijn onzekere tijden. Het corona-virus houdt niet alleen onze gezondheid, maar ook onze economie in zijn greep. Nú investeren in een toekomstbestendige baan is weliswaar een goed idee; maar ook spannend. Juist nu. Dat begrijpt Techionista heel goed. Wij vinden het belangrijk dat (specifiek) vrouwen júist nu kiezen voor een carrière in ICT; of specifieker: een carrière in Data & AI. Want wat de toekomst gaat brengen: we weten het niet. Maar wat we wel denken te weten is dat ICT in de toekomst zal groeien. Die zekerheid lijkt voor veel andere segmenten nu weg te vallen. Onder onze aanmeldingen zien we stewardessen, event managers, marketeers: mensen die vrezen voor de (nabije) toekomst van hun professie. Die mensen moeten nu de kans krijgen zich om te scholen. Daarom heeft Techionista besloten het financiële risico voor alle deelnemers aan het Microsoft Azure Certified Data & AI-track over te nemen van de kandidaten, door de resterende studiekosten van € 5.000 volledig op zich te nemen. Een deelnemer betaalt voor deze opleiding dus uitsluitend nog de eigen bijdrage van € 3.500 ex BTW (€ 4.235 incl. BTW) en geen cent meer. Daarnaast gaat onze recruiter al tijdens de opleiding samen met kandidaten aan de slag om een baan te vinden. Scoort een kandidaat via het netwerk van Techionista (bijvoorbeeld via de Job Fair of de recruiter) een baan; dan vragen we de toekomstige werkgever de resterende studiekosten op zich te nemen. Lukt het niet om een baan te vinden, dan ligt het risico van de resterende studiekosten dus bij Techionista. De kandidaat betaalt nooit meer dan € 3.500 (ex BTW). Ook als een kandidaat besluit te gaan freelancen of ondernemen na de opleiding, of te gaan werken bij een bedrijf dat de resterende studiekosten niet betaalt, geldt: de kandidaat betaalt nooit meer dan € 3.500 (ex BTW).
Deze opleiding is primair bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan (of freelance klussen). Stel dat je ergens in dienst bent ten tijde van deze opleiding, maar je wilt graag na het afronden ervan een nieuwe baan vinden; dan zien we je als werkzoekend. Ook dan betaal je slechts € 3.500 ex BTW. Als je ergens in dienst bent en ook niet van plan bent van baan te veranderen, dan is het de bedoeling dat je huidige werkgever, of jij zelf de totale studiekosten betaalt; zijnde € 8.500 (ex BTW).

Het antwoord op je vraag niet gevonden?