‘Ik dacht: ik word trainer bij Microsoft, want dan word ik geforceerd om alles te weten’

De wereld van Data & AI trok aan Mary-Jo Diepeveen. Ze studeerde neurowetenschappen, maar zocht naar een manier om met haar kennis de samenleving ook daadwerkelijk beter te maken. Ze kwam erachter dat dat met technologie kan en besloot voor Microsoft te gaan werken. Inmiddels is ze er al 2 jaar Technical Trainer. Techionista’s founder Vivianne Bendermacher gaat met haar in gesprek. “Je moet het heel erg hebben van je mentaliteit. Van gewoon doen en proberen.”

Tekst: Vivianne Bendermacher

Dat Mary-Jo de wereld van Data & AI zou inrollen, lag niet meteen voor de hand. Ze studeerde neurowetenschappen, maar eigenlijk paste dat niet genoeg bij haar. Ze mistte de praktische toepassing. “Dus als we iets weten of leren over de hersenen, hoe kunnen we dit dan gebruiken om de samenleving daar beter van te maken? Daar was ik heel erg naar op zoek. Uiteindelijk heb ik bij meerdere bedrijven gesolliciteerd, maar de reden waarom het bij Microsoft heel erg plakte, is omdat technologie een hele mooie mogelijkheid is om dat te laten gebeuren. Wat me bijvoorbeeld erg trok, zijn de mogelijkheden van de HoloLens. Kun je mensen met bijvoorbeeld hoogtevrees helpen doordat je exposure therapie geeft met een HoloLens. Dat zijn de projecten waar ik energie van krijg.”

Je solliciteerde met een heel andere achtergrond; was dat lastig?

“Ja, dat was ook wel een beetje brutaal zijn. Je ziet dan een eisenlijstje en denkt: ‘Nou, ik voldoe hier niet aan’. Maar ik had ook net gelezen dat vrouwen dat veel sneller denken. Dus dat je dan brutaal moet zijn en het toch moet proberen. Dat werkte. Ik was in ieder geval door naar de volgende ronde en in alle rondes die daarna kwamen – want het waren er drie of vier – werd vooral gevraagd hoe wat ik had gedaan relevant was. En het ging vaak over wat ik wilde leren. Het ging meer over passie om dingen te leren en om nieuwe dingen te gaan doen, dan dat het echt uitmaakte wat ik op dat moment wist.”

Werd je meteen technical trainer?

“Nee, eerst zat ik in pre-sales, wel ook voor Data & AI, maar daarbij moest ik vooral advies geven aan klanten over wat ze dan konden gaan doen met data & AI. Dat vond ik wel heel leuk. Alleen op dat moment was ik net begonnen in IT en de cloud en AI was ook voor mij nog heel nieuw. Ik vond het lastig om er echt heel comfortabel in te worden. Dat is de reden waarom ik dacht: ik ga trainer worden, want dan wordt ik echt geforceerd om gewoon alles te moeten weten. Je moet tenslotte alle vragen van je studenten kunnen beantwoorden.”

Grappig! Je zou verwachten dat je trainer wordt, nadat je een autoriteit werd op dat vlak. Maar bij jou ging het precies andersom. Je werd een autoriteit omdat je trainer werd.

“Ik denk vooral dat het voor mensen met een andere achtergrond heel goed werkt, omdat je anders nooit op het punt kunt komen – zeker niet als het gaat over cloud technologie – dat je zoveel jaar bagage achter je hebt en dat je daarmee kunt zeggen dat je een autoriteit bent. Je moet het wel heel erg hebben van je mentaliteit en van gewoon doen en gewoon proberen en kijken hoe ver je komt. Voor mij helpt het heel erg als ik geforceerd worden doordat ik antwoorden moet kunnen geven.”

Meer weten over Mary-Jo's ervaringen? Bekijk de video met het hele interview!

Founder Techionista | Tech Expert for Dutch television | Keynote Speaker