Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de Microsoft Azure Academy for Data Science, powered by Techionista? Misschien vind je hier het antwoord.

Toch nog een vraag? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

Wanneer start de Microsoft Azure Academy for Data Science, powered by Techionista?

Laat hier je mailadres achter en hoor als eerste wanneer de eerstvolgende Academy start.

Waarom organiseren Techionista en Microsoft deze Academy?

De komende vier jaar gaan er wereldwijd zo’n 7 miljoen banen verdwijnen door opkomende technologieën (denk aan robotisering en automatisering). Er komen ook nieuwe banen terug: zo’n 2 miljoen wereldwijd. Wat die banen behelzen weten we nog niet, maar ze zullen vrijwel zeker een ICT-component hebben. In de wereld van ICT zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd. Daar waar de grootste klappen gaan vallen – administratieve en facilitaire functies – zijn vrouwen juist oververtegenwoordigd. Als wij de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt willen behouden, moeten we nú iets doen. We moeten hen empoweren met ICT-skills; bijvoorbeeld door hen op te leiden tot data scientist. That’s where Techionista en Microsoft come in. Want Microsoft gelooft net als Techionista in genderdiversiteit en zet zich daarom in voor meer vrouwen in ICT. We hebben de handen ineengeslagen en samen de Microsoft Azure Academy, powered by Techionista ontwikkeld. Ook de Johan Cruijff ArenA ondersteunt dit initiatief en opent haar deuren voor ons.

Ik ontvang nu een uitkering. Kan ik deelnemen aan de opleiding?

Ja dat kan zeker! Met het UWV zijn wij overeengekomen dat je tijdens deze opleiding wordt vrijgesteld van je sollicitatieplicht.

Ik heb al een baan. Kan ik dan deelnemen aan deze opleiding?

Ja dat kan zeker! Veel werkgevers hebben opleidingsbudget voor hun medewerkers; misschien wil je baas deze opleiding dus wel voor je betalen. Houd er wel rekening mee dat dit een fulltime opleiding is. Je zult dus wel met je werkgever moeten regelen dat je de volledige 5 maanden fulltime beschikbaar bent.

Ik ben niet fulltime beschikbaar. Kan ik toch meedoen met deze opleiding?

Nee, dat gaat helaas niet. De Microsoft Azure Academy for Data Science, powered by Techionista bestaat uit 5 heel intensieve maanden. Je wordt drie dagen per week in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam verwacht. Twee dagen studeer je vanuit huis, waarbij je modules moet afronden om verder te kunnen.

Op welke dagen moet in Amsterdam aanwezig zijn?

In principe zijn de lesdagen op maandag, dinsdag en vrijdag van 09.30 tot 16.30. Op deze dagen word je verwacht in Amsterdam en op de andere dagen kan je thuis aan de slag. Het kan wel eens voorkomen dat we ook op andere dagen activiteiten hebben gepland, we laten dit dan zo spoedig mogelijk weten.

De selectie

Hoe gaat de selectieprocedure in zijn werk?

Per academy hebben we plek voor ongeveer 30 vrouwen. Het zou natuurlijk zonde zijn als een van die felbegeerde plekken wordt ingenomen door iemand die bij nader inzien toch niet zo geschikt blijkt. Daarom selecteren we streng. Je hebt je aangemeld door een formulier in te vullen, waar al iets van je ervaring en achtergrond uit blijkt. De volgende stap is een telefonisch interview. Hebben we ook na dat telefoontje het idee dat je een geschikte kandidaat bent, dan nodigen we je uit voor een persoonlijk gesprek, waarna je hopelijk wordt aangenomen als kandidaat.

Hoe weet ik of ik een geschikte kandidaat ben?

Het tempo van deze opleiding ligt hoog. Logisch: want in 5 maanden tijd word je helemaal klaargestoomd voor een carrière in data-science. Daarom is deze opleiding niet voor iedereen even geschikt. Enige voorkennis van analytics en programmeren is echt een plus. De ervaring leert dat een afgeronde bèta-opleiding ook helpt, al is dat geen must.

Zeker weten of deze opleiding iets voor jou is? Als je bij meerdere van onderstaande punten een vinkje kunt zetten wel!
  • nieuwsgierig, vasthoudend, probleemoplossend en communicatief
  • sterke affiniteit met ICT en technologie
  • een achtergrond in commerciële sales, business development, consultancy
  • analytisch onderlegd zijn als projectmanager of -medewerker
  • of als consultant betrokken bij IT-gerelateerde projecten
  • een afgeronde bèta-studie
De opleiding

Doe ik ook praktijkervaring op tijdens deze opleiding?

Jazeker! Je moet onder meer een business case afronden, waarbij je al het geleerde in de praktijk brengt.

Is de opleiding Nederlands- of Engelstalig?

Bij enkel Nederlandse deelnemers zullen de lessen in het Nederlands onderwezen worden. Mochten er ook Engelstalige deelnemers zijn, dan onderwijzen we in het Engels. Het lesmateriaal is deels overigens wel in het Engels; een goede kennis van de Engelse taal is daarom een must ;).

De baan

Helpen jullie mij bij het vinden van een baan?

Wij gaan ons uiterste best doen om je te helpen bij het vinden van een baan. Dat doen dat door een banenmarkt  te organiseren tijdens je opleiding. Tijdens zo’n banenmarkt ga je speeddaten met geïnteresseerde bedrijven. Die banenmarkt is tijdens de vorige editie zowel door deelnemende bedrijven als door de kandidaten enorm goed ontvangen en heeft veel vervolggesprekken (en zelfs banen) opgeleverd. Maar… je blijft ook zelf verantwoordelijk voor je eigen succes. Daarom verwachten we van je dat je ook zelf gaat solliciteren. Wij ondersteunen je daarbij door je bijvoorbeeld uit te rusten met een perfect vormgegeven cv, zodat jij zelfverzekerd de arbeidsmarkt op kunt. We zijn ervan overtuigd dat je binnen 4 maanden na het afronden van deze opleiding een baan in data science hebt gevonden.

Hebben de kandidaten van de vorige opleiding een baan kunnen vinden?

De meeste kandidaten zijn inmiddels aan het werk in data science. Wil je hun verhalen lezen? Lees dan hier hun testimonials.

Wat voor soort baan ‘krijg’ ik straks?

Je bent na het afronden van deze opleiding data science professional en je hebt als bewijs daarvan het Microsoft Certified Data Scientist Associate-certificaat op zak. Ook heb je een business case afgerond, dus de eerste praktijkervaring heb je al op kunnen doen, maar dat is natuurlijk nog lang niet genoeg om uit te blinken in het vakgebied van data science. Daarvoor moet je zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen. Als data science professional of data analist bijvoorbeeld, maar je kunt ook denken aan consultant op het gebied van data science.

Ik wil na de opleiding gaan ondernemen of verder studeren. Kan dat?

Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Al raden wij je aan om zo snel mogelijk na deze opleiding praktijkervaring op te doen als data science professional. Hou er bovendien rekening mee, dat als je besluit niet op zoek te gaan naar een baan bij een werkgever die je opleidingskosten op zich kan nemen, je zelf je studiekosten zult moeten terugbetalen.

Moet ik na de opleiding zomaar elke baan accepteren?

We helpen je al tijdens de opleiding met onderzoeken wat voor soort baan goed bij jou past. Mocht je nog weinig werkervaring hebben, dan raden wij sowieso altijd aan zo snel mogelijk na de opleiding te starten met werk als data science professional; ook als dat niet meteen op je favoriete plek is. Zo kun je vlieguren maken en kom je vast snel in aanmerking voor die droombaan die je eigenlijk op het oog hebt. 

De kosten

Wat kost deze opleiding?

De totale opleidingskosten zijn € 12.000 ex. BTW. Als deelnemer betaal je voorafgaand aan de opleiding een eigen bijdrage van € 1.995 ex. BTW (€ 2.413,95 inclusief BTW). Dankzij de steun van Microsoft en de Johan Cruijff ArenA kunnen we een korting geven op de restschuld van € 3.000. Dat betekent dat de restschuld niet € 10.005 ex BTW is, maar € 7.005 ex BTW.

Wie betaalt dan die overige € 7.005 ex BTW? Er zijn 3 scenario’s mogelijk:

  • Wij betalen je overige opleidingskosten. Hoewel we ervan overtuigd zijn dat je binnen 6 maanden na het afronden van deze opleiding een baan hebt gevonden, is er nog altijd een kleine kans dat dat niet lukt. Als dat zo is, nemen wij de rest van je opleidingskosten van € 7.005 ex BTW voor onze rekening. Jij betaalt alleen je eigen bijdrage van € 1.995 ex. BTW voor aanvang van de opleiding.
  • Je nieuwe werkgever betaalt je overige opleidingskosten. Je hebt volgens verwachting binnen 6 maanden na het afronden van deze opleiding een baan gevonden. Je nieuwe werkgever betaalt dan de rest van je opleidingskosten van € 7.005 ex BTW  aan ons terug. Jij betaalt alleen je eigen bijdrage van € 1.995 ex. BTW voor aanvang van de opleiding.
  • Je huidige werkgever betaalt je overige opleidingskosten. Misschien heb je al een heel leuke baan en wil je huidige werkgever in je opleiding investeren. Je huidige werkgever betaalt dan de rest van je opleidingskosten van € 7.005 ex  BTW in termijnen aan ons terug. En wie weet, wil je baas ook je eigen bijdrage van € 1.995 ex. BTW voor aanvang van de opleiding voor zijn/haar rekening nemen…

Waarom moet ik een eigen bijdrage betalen?

Wij geloven dat het goed is dat je zelf bijdraagt aan je toekomst. De eigen bijdrage, die we voorafgaand aan de opleiding ontvangen, gebruiken wij om lopende kosten van de opleiding te kunnen voldoen.

Waarom zou een toekomstige werkgever betalen voor mijn opleiding?

Je bent als data science professional gewild op de arbeidsmarkt. Er worden simpelweg veel data science professionals gezocht en als vrouw draag je bovendien bij aan meer diversiteit in bestaande data science-teams (iets wat bedrijven gelukkig steeds belangrijker vinden). In ruil daarvoor jouw opleidingskosten betalen, is iets wat veel bedrijven best willen doen.

In welke gevallen moet ik mijn opleiding zelf terugbetalen?

Mocht je zelf besluiten te gaan ondernemen, of verder te studeren in plaats van te gaan werken; dan ga je de opleidingskosten zelf in maandelijkse termijnen, verdeeld over maximaal 2 jaar aan ons terugbetalen. Het kan ook zo zijn dat je besluit een baan te accepteren bij een bedrijf dat niet wil bijdragen in je opleidingskosten. In dat geval zul je zelf de maandelijkse termijnen (verdeeld over maximaal 2 jaar) aan ons overmaken.